08 November 2008

Gambar2 masa praktikum kat SKBKN...

Lamo benar Mariani tak mengedit blog nih... bukan tak nak mengedit, tapi masa tak mengizinkannye...sebenarnya Mariani x jadik praktikum kat sg. perah, Mariani ditukar ke SK Bota Kanan... syukur sgt2 coz ditukar ke SKBKN walaupon pada saat-saat terakhir... Kat sini mariani upload gambar2 masa praktikum kat SKBKN...

SKBKN
Jasamu takkan dilupakan ... aka lirik lagu skolah

With gurls...

Hari-hari terakhir di SKBKN... sedih giler...huhuhu

Kelas 5 G...

Budak-budak nakal...

Sume jadi budak baik time nak bergambar...
Kalo tak, tuhan aje yang tau...

Ngecat mural kat dinding dewan...

Kak Ina merangkap ketua chef mengajor kami
cara-cara mengoreng keropok...

Belajar ikatan dengan Cikgu Taib

21 June 2008

Aku kembali lagi....

Mariani kembali lagi kat IPPP.... Kembali dengan assignment yang tak siap lagi.. huhuhu.... Lagi sminggu kena g Perak, wat praktikum... Yang tak bestnye, mariani kene praktikum kat SK sg. Perah, skolah orang asli yg hanye ade 67 org murid... Line tepon pn x de... Belom posting g dah kene mengajar org asli.... huhuhuhu... tapi aku anggap ni sbgai cabaran n mungkin ini akan menjadi pengalaman yg cukup berharga buat diriku...

Dialah pemberi paling setia
Tiap akar ilmu miliknya
Pelita dan lampu segala
Untuk manusia sebelum manjadi dewasa.

Dialah ibu dialah bapa juga sahabat
Alur kesetiaan mengalirkan nasihat
Pemimpin yang ditauliahkan segala umat
Seribu tahun katanya menjadi hikmat

Jika hari ini seorang Perdana Menteri berkuasa
Jika hari ini seorang Raja menaiki takhta
Jika hari ini seorang Presiden sebuah negara
Jika hari ini seorang ulama yang mulia
Jika hari ini seorang peguam menang bicara
Jika hari ini seorang penulis terkemuka
Jika hari ini siapa saja menjadi dewasa;
Sejarahnya dimulakan oleh seorang guru biasa
Dengan lembut sabarnya mengajar tulis-baca.

Di mana-mana dia berdiri di muka muridnya
Di sebuah sekolah mewah di Ibu Kota
Di bangunan tua sekolah Hulu Terengganu
Dia adalah guru mewakili seribu buku;
Semakin terpencil duduknya di ceruk desa
Semakin bererti tugasnya kepada negara.

Jadilah apa pun pada akhir kehidupanmu, guruku
Budi yang diapungkan di dulang ilmu
Panggilan keramat "cikgu" kekal terpahat
Menjadi kenangan ke akhir hayat.

09 June 2008

~Perdana Resort...PCB~ Family Day..







7-8 June 2007 - Tabung Haji Family day at Pantai Cahaya BUlan...

08 June 2008

Jalan-jalan di Melaka... 3 and 4 June 2008











Cuti skolah ni Mariani pi Johor and Melaka.. First, g Johor, lawat member2 lama... akaks...Lepas balik Johor, mariani g Melaka... Sayang betul, Mariani tak bawak camera kt Johor coz adik Mariani amik..huhuhu.. . Kat Melaka, Mariani tumpang kat umah sewa adik Mariani... Shidah pon join sama.. ktorang g pantai puteri, A Farmosa n museum2... Boleh la tahan bestnye... tapi kt Langkawi lagi syok...
Penat tul g Melaka, maklumlah kami g naik bas, so bila sampai tempatnye terpaksa laa kami jln kaki... lagipon bukannye jauh sgt.....

27 May 2008

Shopping at Langkawi



26/4/08 - Island Hoping





25/04/08 Langkawi - Cable Car






We had trip 3 days 2 night at Langkawi from 25 to 27/4/08. kebetulan 25 tu bday Mariani. Kiranye smbt bday sakan laa Mariani ni. First day- kami pi Gunung mat Cincang, naik cable car. HUsh, first time naik...

Kejohanan Gerko Bola Tampar and my Bday :)





23 and 24/4/08 - Kejohanan GERKO bola tampar, ktorg wat liga tu yg sampai 2 hari. huhuhu team mariani dpt 2nd place je.. Team romate dpt no 1... Hmm, tapi takpe. Dr x dpt pepe, ada gak no kan???
And 24/4, Mariani, Kerol and Marisa celebrate bday together. 24- kerol, 25-me and 29-marisa be4 we go to Langkawi :)

15 May 2008



Mangsa gigit dan pesalah

20 April 2008

S.B.E kat SK Oran







7 April - 18 April 08. Lepas je balik B.I.G, Mariani kene wat S.B.E (School Based Experience)kat S.K. Oran. Hmm, nasib baik dekat je ngan IPP. Ada kwn Mariani dpt kt Padang Besar g. Best jugak S.B.E ni, bleh relex2... Lebih2 lagi skolah ni ada wireless, ape lagi layan la... Masa kt skolah ni, Mariani kene skali ganti kelas. tp yang tak syoknye Mariani kene ngaja Sivik, tajuk keluarga saya...huhuhu... Tp, ok gak sbb bleh bg pengalaman kt Mariani nk handle kelas. Nasib baik kelas 4 Melati x de yang hyperaktif, cuma ada sorang dua je yg degil n keras kepala.Kalau kena ganti kelas 3 Melati, x sanggup Mariani...Dgn kelasnye yg bising, dgn budak yg hyperaktifnye...huhuhu susah nk kawal. PK Hem sdiri pn x leh kawal kelas tu, apatah lg Mariani...Bila PK Hem ngajar kt dpn, Mariani tengok bdk hyperaktif ni tak duduk pn. asyik berdiri n wat keje kt meja membernye je... Tetiba mariani terpikir, camne laa kalau mariani dpt kelas cam ni masa praktikum nanti...huhuhu.. naye..naye..

Minggu first, ari Jumaat, SK Oran wat merentas desa.Mariani kene jaga check point...Masa minggu last plak, ada satu kes budak kelas 4 Melati gigit membernye...Nk tau citer selanjutnye??Tunggu mariani post lepas ni... Cite ni mariani cedok dr wesite ustaz Omaq, hehehe...

19 April 2008

BIG oh BIG !!!


Sempat posing before bertolak ke Langkawi


Aktiviti kembara, Go Grup 1.. Go..Go..


BIG oh BIG!!! Apa tu BIG. BIG tu Bina Insan Guru, wajib disertai oleh guru pelatih. Kelas Math (kelas Mariani), BI dan PSV kene pi BIG kat Pantai Pasir Tengkorak, Langkawi.. Nama punye la seram, tapi pantai tu tak seram pn, lawa ape... Aktiviti ni start dari 2 April to 5 April (Selepas tarikhnye diubah untuk kali yang ke berapa nath). 5 hb ptg, lepas balik BIG, kami terus ada test Kepegawaian Olahraga KOAM..Huish, penat tol x sempat nk baca ni...

Best betui BIG... Aktiviti yg paling best ialah berakit and kembara. Boleh tahan la mencabarnye.Hmmm, tapi yang tak bestnye Mariani dh jd makin gelap, dah la Mariani ni memang azalinye gelap... Kui..kui..kui.. Mana taknye, berenang and berakit tengah panas kt laut. Bila pikir2 balik, tak pelah gelap, asalkan perangai n hati Mariani baik.. Betul x? Lagipn pengalaman tu memang sgt berharga buat Mariani..

Best friendku @ x-romateku



Teringat kat Shidah...
My x-romateku kat UTM, G9-206, KOlej Rahman Putra. Bila la kami boleh jumpa lagi... Tapi kami plan nk ke Johor cuti skolah bulan 5 ni. Arap-arap jadilah... Sambil2 melawat member kat Johor, sambil2 g makan angin... Tak sabar tunggu cuti skolah nih..

Cutoff photo..





Mariani baru blaja cara nk guna adobephotoshop. Leceh gak nak buat, kene banyak bersabar... Mariani try la guna teknik cutoff... Cuba punya cuba, tak menjadi... Keciwa betui. Tp mariani terus try, rupa-rupanya Mariani lupa nk wat overlay, sbb tu tak nampak macam cutoff + rainbow.. Akhirnya dapat jugak mariani buat. Lepas ni Mariani nk blaja, cara nak warnakan rambut pulak...

Kucingku comel...

video

Mariani telah belaja cara nak guna movie maker. Sebenarnya dah lama dh, Mariani buat video ni. Mariani buat pun sebab assignment TM. Salah satu tugas mariani adalah buat power point yang berkaitan tentang minat.. Mariani pikir, ape laa minat Mariani. Mariani pun tatau nk buat ape. Tetiba je terpikiaq nk wat pasai kucing. Hmm, lagi senang kan.. jadi mariani paksa laa kucing mariani, si adik berlakon. Hush... susah jugak nak suruh dia berlakon, siap kene bagi rasuah g.. Tapi Alhamdulillah akhirnya Mariani dapat jugak amik video ni. dan ini lah hasilnye... hehehe